Een ballonvaart beleef je bij Ballonvaarten Tim & Tineke!
Een unieke ervaring!
Specialist in romantische privé-ballonvaarten voor 2 personen
Het weer voor een veilige ballonvaart
Om een veilige ballonvaart te maken hebben we droog en stabiel weer nodig.
Jammer genoeg is dit niet elke dag het geval.
Windsnelheid, zichtbaarheid, neerslagkans, thermiek, stabiliteit van de atmosfeer zijn factoren die bepalen of een ballonvaart al dan niet kan doorgaan.
- Teveel of te weinig wind zijn beide een reden om niet op te stijgen. Een stabiele wind van 4 tot 7 knopen (7 - 13 km/h) is ideaal. Bij ochtendvaarten zal de wind meestal constant blijven, terwijl hij bij avondvaarten vaak afzwakt.
=> Bij meer wind is de ballon (vooral op de grond) moeilijk of niet controleerbaar, en zou bij de landing schade kunnen worden toegebracht aan ballon, gewassen, ... en de passagiers uiteraard.
=> Bij minder wind bestaat het gevaar dat de ballon "stil valt" boven een stad, bos, water. En als dan de gasvoorraad opraakt...
- Een ballonvaart mag alleen doorgaan bij voldoende zichtbaarheid (en in België bovendien niet 's nachts). Des te beter de zichtbaarheid, des te meer kan u trouwens genieten van het unieke uitzicht!
- Ook aanhoudende neerslag (regen, sneeuw, hagel, ...) is een reden om niet op te stijgen. Een onweer (zelfs op meerdere tientallen kilometer afstand!) kan levensgevaarlijke luchtstromen veroorzaken, dus ook als het weer ter plekke misschien goed lijkt is dat geen garantie dat het veilig is om te varen. Anderzijds kan het gebeuren dat het overdag constant regent, en dat het 's avonds bij de vaart toch schitterend weer is! De piloot vraagt om die reden uitgebreide meteo-informatie op bij de voorbereiding van de vaart.
- Voor een zweefvliegtuig is thermiek (stijgende lucht) ideaal ... maar voor een luchtballon is het een ramp! Thermiek ontstaat door plaatselijke opwarming van de bodem onder invloed van de zonnestraling. Deze invloed is 's morgens vroeg en 's avonds het kleinst, omdat de zon dan het laagst staat. In de zomerperiode kan daarom alleen 's ochtends (bij zonsopkomst) of 's avonds (vanaf 2 uur voor zonsondergang) worden gevaren. Bij rustig weer kan 's winters de ganse dag worden opgestegen, omdat er dan zo goed als geen thermiek is.
-Bij een onstabiele atmosfeer (b.v. erg koude bovenlucht) kan het weer er op het eerste gezicht prima uitzien, maar kan het toch gevaarlijk zijn omdat plots onvoorziene neerslag of windrukken kunnen ontstaan. Het is dan misschien zelfs ideaal wandel- of fietsweer, maar voor een ballonvaart is het dan levensgevaarlijk. In dergelijke ongunstige omstandigheden zal uw vaart worden uitgesteld naar een latere datum.